Europarlamentarul italian Francesco Enrico Speroni, raportor în cazul eurodeputatului român Adrian Severin, surprins de publicaţia Sunday Times în timp ce negocia sume de bani în schimbul cărora a promis să promoveze un amendament în PE, a povestit într-un interviu pentru HotNews.ro de ce Comisia Juridică din Parlamentul European a decis să propună ridicarea imunităţii în această speţă. „Am considerat că procurorii lucrează în baza unor documente, a unor informaţii“, a declarat Francesco Enrico Speroni. Europarlamentarul italian a explicat că deputaţii-jurişti din PE au decis să nu permită arestarea lui Severin, deoarece, în opinia sa, şi jurnaliştii de la Sunday Times sunt vinovaţi pentru că au încercat să îl corupă.
HotNews.ro: Sunteţi raportorul desemnat în cazul Adrian Severin. Aţi finalizat raportul, iar Comisia Juridică din cadrul Parlamentului European a luat o decizie. Care este concluzia raportului şi ce decizie a fost luată?
Francesco Enrico Speroni: Decizia Comisiei a fost aceea de a propune ridicarea imunităţii domnului Adrian Severin, dar fără ca libertatea lui să fie afectată.
HN.: De ce aţi luat această decizie şi care au fost argumentele?
F.E.S.: Decizia a fost luată deoarece procurorii din România ne-au solicitat să-i ridicăm imunitatea pentru ca ei să îl poată ancheta. Noi nu am găsit în această cerere nici un fel de „fumus persecutionis“ (anchetarea unei persoane cu unicul scop de a afecta reputaţia acesteia - n.r.). Asta înseamnă că am gândit că procurorii români nu lucrează împotriva domnului Severin ca politician. Am considerat că procurorii lucrează în baza unor documente şi a unor informaţii.
Sigur că noi nu putem să ne pronunţăm dacă documentele trimise de procurori sunt probe reale sau nu, dar noi nici nu ne putem pronunţa pentru că nu suntem judecători. Nu avem calitatea de instanţă. Noi decidem dacă cere