Publicarea unui raport pe care europarlamentarii doresc cu disperare sa il tina secret ar putea submina eforturile de impunere a unor masuri de austeritate in tarile eurozonei, cu scopul de a rezolva criza datoriilor.
In definitiv, cine doreste sa "stranga cureaua", cand vede clar, negru pe alb, cati bani irosesc degeaba tocmai cei care le cer imperativ aceste masuri?
Parlamentul European va renunta la pozitia sa anterioara si va accepta publicarea unui raport secret care detaliaza abuzul la care se dedau europarlamentarii in ceea ce priveste cheltuirea cu larghete a banilor contribuabililor europeni, scrie Independent.
Publicatia citata a aflat ca europarlamentarii vor accepta decizia Curtii Europene de Justitie, care sustine ca este un "interes public superior in dezvaluirea" acestor cheltuieli.
Decizia ar putea avea consecinte grave atat pentru transparenta in interiorul Parlamentului European, cat si in institutiile UE. Va creste presiunea pentru publicarea mai multor detalii cu privire la cheltuielile europarlamentarilor, inclusiv costul deplasarilor si controversatul buget de 4.300 de euro oferit fiecarui membru al PE pentru "calatorii".
Avand in vedere dificultatile intampinate de UE cand vine vorba sa convinga Grecia, Irlanda si Portugalia sa accepte masuri dure de austeritate, noul raport va adauga tensiuni suplimentare.
"Incetul cu incetul, desi se impotriveste, Parlamentul European este adus inspre transparenta", spune europarlamentarul Chris Davies, primul care a vorbit despre continutul raportului intocmit in 2008 de auditorul Parlamentului, Robert Galvin.
"Am fost incantat sa aud de decizia Curtii Europene. Mai este mult de lucru, insa sper ca presiunea va creste acum pentru a identifica ce s-a intreprins pentru a pedepsi pe cei identificati de Galvin in raportul sau". @