Cercetarea, dezvoltarea si inovatia se numara printre prioritatile economice fixate de strategia Europa 2020. Din dorinta de a creste competitivitatea economica a Uniunii Europene, Comisia Europeana a recomandat statelor membre sa-si creasca cheltuielile in domeniul cercetarii si al inovatiei la 3% din PIB, pana in 2020.
In ultimul deceniu, sprijinul statelor europene pentru aceste domenii a crescut pe ansamblu, de la 0,05% din PIB in 2005 la 0,09% in 2009, anunta un comunicat al Comisiei Europene. In ultimii cinci ani, Germania si Franta au cheltuit cel mai mult in cercetare si dezvoltare (mai mult de jumatate din cheltuielile totale ale tarilor UE), tarile scandinave fiind campioane in 2009. In acelasi an, Romania se plasa pe ultimul loc in randul tarilor UE, alaturi de Letonia si Cipru, alocand cercetarii si dezvoltarii mai putin decat Bulgaria, Grecia sau Slovacia.
Subventiile de stat controlate de Comisia Europeana ajuta statele membre sa-si indrepte asistenta catre imbunatatirea competitivitatii europene. Cercetarea, dezvoltarea si inovatia se numara printre prioritatile economice fixate de strategia Europa 2020. Din dorinta de a creste competitivitatea economica a Uniunii Europene, Comisia Europeana a recomandat statelor membre sa-si creasca cheltuielile in domeniul cercetarii si al inovatiei la 3% din PIB, pana in 2020.
In ultimul deceniu, sprijinul statelor europene pentru aceste domenii a crescut pe ansamblu, de la 0,05% din PIB in 2005 la 0,09% in 2009, anunta un comunicat al Comisiei Europene. In ultimii cinci ani, Germania si Franta au cheltuit cel mai mult in cercetare si dezvoltare (mai mult de jumatate din cheltuielile totale ale tarilor UE), tarile scandinave fiind campioane in 2009. In acelasi an, Romania se plasa pe ultimul loc in randul tarilor UE, alaturi de Letonia si Cipru, alocand cercetarii si dezvoltarii ma