Procesul declanşat de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie împotriva României pentru afectarea păsărilor sălbatice din siturile Natura 2000 din cauza construirii de parcuri eoliene nu împiedică semnificativ derularea acestor investiţii în nordul Dobrogei.
Cu toate acestea, Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcin, spune că unele proiecte de parcuri eoline din zona Munţilor Măcin au fost stopate.
„După declanşarea procedurii de infringement împotriva ţării nostre de Comisia Europeană, autorităţile de mediu au dispus reevaluarea impactului asupra păsărilor al respectivelor investiţii. Evaluările specialiştilor, aflate în curs de realizare, vor arăta cu precizie zonele unde va putea fi continuată amplasarea turbinelor eoliene", a declarat acesta.
Decizia a blocat investiţiile preconizate de Silviu Prigoană şi de Gigi Becali, care deţin sute de hectare de teren în preajma Munţilor Măcin, în interiorul ariei protejate, dar nu mai pot amplasa turbinele eoliene pentru că autorităţile de mediu au înăsprit condiţiile de autorizare a investiţiilor. Autorităţile din judeţul Tulcea susţin că, după declanşarea conflictului ţării noastre cu UE, care a culminat cu un proces la Curtea Europeană de Justiţie, investitorii şi-au redirecţionat proiectele de parcuri eoliene spre zonele situate în afara siturilor Natura 2000.
Astfel, cele mai multe parcuri eoliene se construiesc pe raza comunelor Baia, Casimcea, Stejaru, Topolog şi Dorobanţu, care au cele mai mari suprafeţe cu potenţial eolian neincluse în siturile Natura 2000.
Mai multe turbine în Dobrogea
Totuşi, Agenţia Naţională de Reglementare în Energie a anunţat că, de la începutul anului, a autorizat încă cinci proiecte pentru investiţii în parcuri eoliene, în valoare de peste 350 milioane de euro, care urmează să producă 240 MW. Trei investiţii de acest