Piata constructiilor din Romania va cunoaste o oarecare revenire in 2012, in principal datorita cresterii comenzilor de stat. Numeroasele lucrari de infrastructura care vor fi demarate in perioada urmatoare, dar si alte lucrari edilitare, precum sali de sport sau bazine de inot, vor reprezenta motorul cresterii constructiilor in anul urmator. Un rol semnificativ in acest proces il vor avea insa si cele doua runde de alegeri.
Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania, spune ca, intrucat anul 2012 va fi unul electoral, "este clar ca se va insista pe obiectivele de imagine, autostrazi, centuri de orase, sali de sport si bazine. Problema va fi finantarea lor si definirea prioritatilor, tinand seama de numarul mare de investitii deschise din 1990 incoace si neterminate, precum si de incurcaturile cu fonduri europene in care suntem 'specialisti', dupa cum stiti".
Acesta spune ca "ar fi foarte bine si exista speranta" ca piata de constructii sa fie impulsionata de lucrarile demarate de autoritati sub presiunea alegerilor, insa avertizeaza ca "exista si un acord cu Fondul Monetar International privind deficitul bugetar".
"Recentele declaratii ale doamnei ministru Udrea, prin care se recunostea ca din banii bugetului din acest an se platesc lucrari din anii anteriori, ma determina sa cred ca vor fi gata lucrari mici si multe", spune Georgescu.
In ceea ce priveste piata locuintelor, Georgescu considera ca aceasta va reveni din ce in ce mai mult micilor investitori privati, care sunt mult mai mobili privind oferta si realizeaza case la costurile acceptabile puterii de cumparare a romanilor.
Totodata, Georgescu crede ca anul viitor vor continua si constructiile de autostrazi, insa "aici avem o experienta de care sa nu mai vorbim!". Totusi, "lucrarile de constructii edi