Tabletele digitale amenință conceptele tradiționale de literatură și autor, spun pentru EVZ scriitori și critici literari autohtoni. Sursa: Vlad Stanescu
Aflate în plin avânt, tabletele digitale promit să revoluționeze conceptul de literatură. Textul se poate împleti cu muzică, imagini și chiar videoclipuri, toate aflate la o atingere distanță de internet și de interactivitatea specifică rețelei virtuale globale. Granițele genurilor literare, ale artelor și chiar ale conceptului de autor încep să se estompeze în epoca iPad-ului, Galaxy Tab-ului și a celorlalte tablete.
"Cărţile augmentate sunt ceva normal (+ muzică, + video) în acest mediu. Suportul contează mai puţin decât faptul că interacţiunea e noţiunea fundamentală a noului mediu. Probabil că asistăm la dispariţia autorului singular, iar structurile narative sunt produse colectiv. Depinde de ce tip de literatură vorbim: ficţiunea autorului singular este ameninţată, dar literatura ştiinţifică şi tehnică evoluează rapid în acest mediu (în direcţia corectă)", schițează scriitorul Constantin Vică pentru EVZ viitorul literaturii.
Paternitate multiplă
"Cred că autorul va fi nevoit să scrie alături de cititori, într-o coregrafie colectivă. Autorul e totuşi o noţiune depăşită, acum editorul e cel care decide. Sper ca editorii să fie creativi şi să permită scrierea colectivă", anticipează Vică, militând totodată pentru dezvoltarea tabletelor de tip open-source (al căror conținut nu este îngrădit de producătorii device-urilor, ca în cazul iPad-ului).
"Producem cunoaşterea împreună odată cu modulele wiki, dar o putem pierde foarte uşor în platformele-proprietar de tipul iPad. Tabletele domină utilizatorii și sunt greu de controlat și modificat. Iar utilizatorii cuminți sunt exact ca lectorii cuminți: plictisitori", avertizează Vică.
În schimb, criticul literar Marius Chivu atrage atenț