Deşi preşedintele a cerut o variantă de mijloc între UDMR şi PDL pe tema reorganizării, ideea comasării comunelor ameninţă dreptul minorităţilor de a folosi limba maternă în administraţie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Semne de mediere pe tema reorganizării dinspre Cotroceni. Cum oferta preşedintelui de creare a unui Senat al regiunilor la schimb cu acceptarea celor opt super judeţe nu a avut ecou la nivelul liderilor USL, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că nu respinge identificarea unei soluţii de mijloc care să nu pună în vreo situaţie dificilă nici UDMR, nici PDL.
Şeful statului a adus un element nou în ecuaţia reîmpărţirii ţării: comasarea comunelor neviabile, nesustenabile financiar. Ideea nu este primită cu seninătate de minorităţi. Pe lângă dispariţia unor scaune de primari şi consilieri locali, comasarea comunelor ameninţă dreptul acestor etnii de a-şi folosi limba maternă în administraţia locală. În prezent, această prevedere este valabilă pentru localităţile unde o etnie are o pondere de minimum 20% din populaţie.
"Nu resping o soluţie de mijloc, care să nu pună într-o situaţie dificilă niciuna din părţi", a declarat preşedintele Traian Băsescu la capătul consultărilor cu partidele politice.
În timp ce liderii UDMR au convenit să nu facă niciun fel de consideraţii pe evoluţia negocierilor pe problema reorganizării administrativ-teritoriale înainte de a dezbate chestiunea cu proprii parlamentari şi în Consiliul Reprezen tanţilor Unionali, Băsescu s-a arătat încrezător că până lunea viitoare, va exista un consens şi că reîmpărţirea judeţelor "cert este că se va face".
Şeful statului a admis că în acest moment UDMR şi minorităţile au puncte diferite de cele ale PDL, deoarece consideră că "procesul de reorganizare trebuie să ţină cont, într-o oarecare măsură, şi de distribuţia minorităţilor