Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă în legătură cu legislaţia auto din ţara în care mergeţi, iar la locul faptei, daţi un telefon la compania de asigurări a vinovatului şi înarmaţi-vă cu răbdare. Sursa: SHUTTERSTOCK
Mulţi români preferă să plece în vacanţă cu propriul autoturism. În total, 71,6%, adică aproape trei sferturi dintre românii care pleacă în afara ţării aleg maşina sau autocarul, conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la finele lui aprilie.
Înainte de a pleca în excursie cu propriul autoturism, este indicat să vă faceţi un pic de timp pentru a vă informa care este legislaţia privind accidentele în ţările unde vă veţi petrece concediul şi prin care veţi trece. Acesta este primul sfat pe care vi-l dau asigurătorii.
Totodată, trebuie să aveţi obligatoriu încheiată asigurarea RCA, prin care cei prejudiciaţi primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi vătămările corporale sau chiar decesul cauzate de un accident auto din vina şoferului asigurat.
Unde este valabil RCA-ul românesc
Poliţa RCA încheiată la un asigurător din România este valabilă în mod automat şi în statele Spaţiului Economic European, în Elveţia, Croaţia şi Andorra. Pentru celelalte ţări care sunt membre ale sistemului internaţional Carte Verde, precum Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, Serbia, Muntenegru etc., este bine să verificaţi la asigurător, înainte de fiecare călătorie, dacă sunteţi acoperit de poliţa RCA. Dacă nu, încheiaţi o poliţă Carte Verde. Lista ţărilor membre ale sistemului Carte Verde este trecută pe poliţa RCA.
Paşi de urmat după accident
Conducătorii români de autovehicule care circulă în străinătate şi care au avut ghinionul să facă un accident au două opţiuni: fie merg cu celălalt şofer la Poliţie, fie utilizează constatul amiabil, dacă este acceptat în ţara respectivă şi