Două zile şi două incidente cu victime civile. Este acesta momentul în care campania internaţională de protejare a populaţiei civile din Libia începe să îşi piardă sprijinul? Deocamdată, şeful diplomaţiei italiene şi cel al Ligii Arabe au cerut oficial o întrerupere – măcar temporară – a violenţelor pentru ca ajutoare umanitare să poată fi aduse în ţară.
Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a apelat la NATO pentru suspendarea ostilităţilor în Libia pentru a permite accesul organizaţiilor umanitare în ţară. Frattini a avertizat de asemenea că Alianţa Nord-Atlantică riscă să îşi piardă credibilitatea din cauza recentelor raiduri aeriene în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi civili.
Un apel similar a fost lansat şi de şeful Ligii Arabe, egipteanul Amr Moussa, care şi-a exprimat de asemenea rezerve privind campania aeriană a coaliţiei internaţionale.
Duminică, o rachetă lansată de trupele NATO a explodat accidental într-o zonă rezidenţială din Tripoli. Oficiali ai Alianţei au atribuit incidentul unei defecţiuni la sistemul de ghidare a proiectilului.
Luni, o salvă de ogive NATO a distrus o clădire la 80km de capitală, în oraşul Sorman din nordvestul ţării. Alianţa a precizat că imobilul ar fi aparţinut unui membru de rang înalt al regimului Gaddafi. Corespondentul BBC în Libia a fost dus la faţa locului unde a fost martor la extragerea cadavrului unui băiat dintre dărâmături. NATO a reanalizat detaliile operaţiunii şi a concluzionat că “ţinta era legitimă”.
Mandatul trupelor NATO este să protejeze populaţia civilă de atacurile trupelor guvernamentale. Alianţa e precizat în repetate rânduri că operaţiunea nu este una de capturare a lui Gaddafi, deşi lideri din mai multe state NATO au declarat deschis că ar vrea să îl aducă pe colonelul libian în faţa unui tribunal.
Cert este însă că, dacă numărul viictimelor civi