Banca Transilvania (BT) a finalizat un proiect de instruire a salariaţilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în valoare de 100.000 de euro şi are în derulare încă un proiect de resurse umane în valoare de 480.000 de euro. Proiectul, desfăşurat pe parcursul unui an, a fost finanţat prin POSDRU, programul de finanţare europeană prin care România are la dispoziţie 4,25 milioane de euro pentru dezvoltarea resurselor umane.
"Nu am beneficiat de un program de o asemenea amploare înainte, ne ghidăm după cerinţele din legislaţie în ceea ce priveşte organizarea activităţilor care vizau sănătatea şi securitatea în muncă. Acum ne-am schimbat abordarea şi încercăm să prevenim îmbolnăvirile profesionale, pentru că există trei grupe mari de afecţiuni pe care le pot avea angajaţii din bănci: de ochi (din cauza monitoarelor), de spate şi cele cauzate de stres", a spus Nevenca Doca, director executiv de resurse umane în cadrul Băncii Transilvania, care are în prezent peste 6.000 de salariaţi.
Angajaţii implicaţi în proiect au fost instruiţi în domenii precum managementul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, ergonomia în birouri, managementul stresului sau acordarea primului ajutor. 120 de manageri şi responsabili în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă din fiecare sucursală a băncii au fost instruiţi, iar pentru alţi 100 de salariaţi a fost evaluată starea de sănătate şi riscurile la care pot fi supuşi la locul de muncă.
La implementarea proiectului au lucrat opt angajaţi ai băncii, care au ocupat funcţii de manager de proiect, specialişti în sănătate şi securitate în muncă, contabilitate, comunicare, consiliere juridică şi logistică. Managerul proiectului a fost Florin Rusu, director adjunct de resurse umane în cadrul BT. Plafonul maxim pentru remunerarea unui manager de proiect în POSDRU este de 250 lei/oră, ceea ce înseamnă că pentru