Răspunsul ezitant al liderilor europeni la criza datoriei statului elen ar putea declanşa o nouă recesiune mondială în următorii trei ani, avertizează Fondul Monetar Internaţional. Sursa: REUTERS
După ce miniştrii de finanţe din UE au amânat, pentru luna viitoare, acordarea unei tranşe în valoare de 12 miliarde de euro Greciei, Fondul Monetar Internaţional s-a lansat în critici fără precedent la adresa liderilor europeni, scrie cotidianul britanic "The Guardian".
"Decidenţii politici se află în faţa unor dileme incomode, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la deznodământul situaţiei. În faţa unor probleme financiare complexe, incapacitatea de a lua măsuri decisive ar putea rapid genera tensiuni care să cuprindă nucleul zonei euro şi să aibă repercusiuni globale... un final dramatic nu poate fi exclus", se arată în evaluarea anuală a zonei euro relizată de FMI.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Test în parlament pentru premierul Papandreou Guvernul premierului socialist grec, Georgios Papandreou, a solicitat, aseară, votul de încredere al parlamentului, acesta fiind un pas crucial pentru primirea celor 12 miliarde de euro de la FMI şi UE, scrie BBC.
UE trebuie să pună capăt "dezbaterilor neproductive", recomandă instituţia financiară cu sediul la Washington.
Îngrijorare în Statele Unite
Tonul criticilor la adresa liderilor europeni l-a dat, luni, chiar directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional, americanul John Lipsky, care exprimă inclusiv poziţia Statelor Unite în privinţa eforturilor de salvarea a Greciei de la intrarea în incapacitate de plată.
John Lipsky a subliniat că statele europene trebuie să urmărească un obiectiv major: "Este vorba despre evitarea propagării crizei de la periferia Europei spre centru şi, de aici, spre restul lumii".
La