Foto: Thinkstock Uleiul de măsline reduce riscul de accident vascular cerebral în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, demonstrează un studiu efectuat de Institutul Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale din Franţa. Studiul a fost publicat recent în revista de ştiinţă americană Neurology. 7.600 de persoane care au trecut de vârsta de 65 de ani au introdus în hrana curentă uleiul de măsline şi s-a observat că sunt mai protejate de accidentul vascular cerebral comparativ cu semenii lor care nu consumau acest aliment.
Cercetătorii au monitorizat cinci ani un lot de peste 7.600 de persoane peste 65 de ani din Bordeaux, Dijon şi Montpellier. Subiecţii au format două grupe: una care consuma sistematic ulei de măsline şi alta care, practic, ignora total acest aliment. În cinci ani de studiu, 148 de persoane au suferit un atac cerebral. Cercetătorii Institutului Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale din Franţa au luat în calcul, de asemenea, şi alte repere: greutatea corpului, activitatea fizică şi regimul alimentar al persoanelor participante la studiu.
Toate informaţiile adunate au indicat faptul că riscul de atac cerebral vascular la persoanele care au beneficiat de ulei de măsline este cu 41% mai mic, comparativ cu persoanele de aceeaşi vârstă care nu aveau acest obicei alimentar. Potrivit cercetătorilor, uleiul de măsline diminuează concentraţia de LDL (colesterolul rău), fără a-l reduce pe cel bun (HDL). În felul acesta, asigură o bună protecţie contra bolilor cardiovasculare şi a aterosclerozei, frecvente la persoanele trecute de 65 de ani. De asemenea, uleiul de măsline contribuie la scăderea hipertensiunii, alt factor de risc major care favorizează apariţia accidentului vascular cerebral.
Numite în mod curent atacuri cerebrale, accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă, la nivel global, la ora actua