Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna mai la 11,8%, faţă de 22,5% la începutul acestui an, conform datelor companiei de cercetare Novel.
În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, pentru ca după un an, deci în ianuarie 2011, să coboare la 22,5% din piaţă, iar la sfârşitul primului trimestru din acest an să se situeze sub nivelul de 15%.
'Pentru industria tutunului, scăderea pieţei negre înseamnă revigorarea volumelor de vânzări legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales în actualul context în care companiile producătoare de ţigarete se confruntă cu reglementări din ce în mai dure', a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.
Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, se arată într-un comunicat al producătorului de ţigarete JTI România.
'Diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor, ca urmare a definirii unei strategii de combatere a contrabandei şi evaziunii fiscale, precum şi schimbărilor legislative. La reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea strânsă dintre autorităţile statului şi industria tutunului', se precizează în documentul citat.
'Eforturile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit au avut rezultatele scontate şi sunt de apreciat. Pentru a menţine contrabanda pe actualul trend descrescător este nevoie ca limitarea comerţului ilicit să rămână o prioritate pentru autorităţile competenţe, eforturile de combatere a pieţei negre să continue la fel de eficient ca până acum, iar legislaţia să fie în continuare îmbunătăţită', a afirmat Adrian Popa, Director CORA, BAT România.
După părerea sa, printre altele, mai este nevoie de clarificarea situaţiei existente la fronti