Planul de economisire a energiei propus de Bruxelles prevede măsuri voluntare din 2012. Toate ţările vor fi monitorizate. Fiecare stat trebuie să să investească în noi sisteme energetice, începând cu clădirile publice. Regulile ar putea deveni obligatorii din 2014.
Până în 2020 eficienţa energetică a UE trebuie să fie cu 20% mai mare decât în 2005. Comisarul pentru Energie, Günther Oettinger, a anunţat ieri că obiectivul e definit doar că Europa nu se apropie de el. „Statele UE depind foarte mare de importul de energie şi da că vrem să menţinem preţurile atunci eficienţa energetică are un rol decisiv. Dacă nu luăm măsuri obligatorii la nivel european s-ar putea ca, în 2020, să reuşim o creştere a eficienţei de numai 9-10%", a spus Oettinger.
El a adăugat că fiecare stat trebuie să ia măsuri pentru investiţii în noi sisteme de energie şi că ar trebui să înceapă de exemplu cu sediile şi clădirile care aparţin domeniului public şi care sunt cele mai numeroase. "Sectorul public are cele mai multe proprietăţi şi aici avem un potenţial de economisire foarte mare. În construcţia de şcoli, spitale, pavilioane expoziţionale avem doar un procent 1,5% renovări în fiecare an care au în vedere economisirea la energie. Trebuie să creştem acest procent la 3%", a spus Oettinger. El a arătat că, de cele mai multe ori, este preferată renovarea faţadei, pentru patrimoniu sau din alte considerente. „Eficienţa energetică ţine de renovarea invizibilă şi implică tehnici noi pentru sistemele energetice şi o nouă gestionare a clădirilor", a spus comisarul pentru Energie.
De bună voie, dar siliţi
La nivelul Comisiei Europene, a fost convenită o strategie în două etape. Prima începe anul viitor, până în 2013 şi se referă la măsuri voluntare ce pot fi luate de fiecare stat membru. Comisarul Oettinger a anunţat că va fi evaluată performanţa fiecărui stat