30 de străini refugiaţi în România au primit o nouă şansă în Maramureş. Aceştia sunt adăpostiţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Şomcuta Mare.
Străinii care au acest regim beneficiază de două forme de protecţie: statutul de refugiat şi protecţia subsidiară. „După ce obţin aceste forme de protecţie, cetăţenii respectivi pot solicita eliberarea unui paşaport, după care pot circula liberi, exact ca şi românii, în ţările Uniunii Europene", a declarat Ligia Duruş, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, instituţie care derulează un proiect de integrare a refugiaţilor.
30 de refugiaţi, o nouă şansă în Maramureş
Cei 30 de refugiaţi de la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil - Maramureş, din Şomcuta Mare, sunt iranieni, irakieni, algerieni, afgani, marocani şi camerunezi. Centrul are o capacitate de 100 de persoane, iar locurile nu sunt completate în întregime. „Eu mi-am urmat soţul, care a fost nevoit să părăsească ţara. A fost închis de mai multe ori, împreună am suferit foarte mult, iar în cele din urmă am hotărât să fugim. Am dorit să ajungem în America, unde locuieşte sora mea, dar am fost prinşi la graniţa română. Din momentul în care am plecat din Africa, m-am gândit că n-o să mai am o ţară, aşa că a trebuit să-mi găsesc una. S-a întâmplat să fie România. Îmi place aici, pentru că e pace. Voi nu ştiţi să apreciaţi liniştea de aici", a povestit Ruth, una dintre refugiate, de 29 de ani. Alţii chiar s-au obişnuit în Maramureş şi doresc să rămână. „Eu am locuit în centru doi ani şi jumătate. Acum locuiesc în Baia Mare împreună cu prietena mea. Pentru nimic în lume nu m-aş mai întoarce în Iran, îmi place Maramureşul şi doresc să rămân definitiv aici", a spus Samir, un iranian în vârstă de 27 de ani.
20 iunie, Ziua Internaţională a Refugi