Tarile europene care nu fac parte din zona euro s-ar putea implica in rezolvarea crizei datoriilor din Grecia, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, potrivit Bloomberg.
Conform unui plan care va fi discutat de liderii europeni la summitul de la Bruxelles care va avea loc in aceasta saptamana, statele care nu au adoptat moneda unica vor redirectiona "un anumit procent" din fondurile primite de la UE, fara a da bani direct de la buget pentru eforturile de salvare.
"De exemplu, Ungaria va primi mai putini bani, restul urmand sa ajunga la Grecia", a spus Viktor Orban in cadrul unui interviu pentru postul TV2.
"Probabil vor avea loc dezbateri aprinse pe acest subiect in urmatoarele saptamani si luni", a adaugat el, fara a preciza cine a propus acest plan.
Ministrii de finante din zona euro au amanat o decizie finala privind deblocarea celor 12 miliarde de euro, transa din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), pana cand se vor introduce masuri suplimentare de austeritate.
Ministrii Finatelor din zona euro s-au reunit la finele saptamanii trecute la Luxemburg in incercarea de a gasi o solutie pentru criza financiara din Grecia. Discutiile s-au concentrat pe o eventuala deblocare a celei de-a cincea transe din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), transa in valoare de 12 miliarde de euro, ce ar permite tarii sa treaca cu bine peste aceasta vara.
Surse citate de AFP sustin ca va fi discutata si varianta acordarii unui al doilea pachet financiar de sprijin pentru Grecia, in valoare de 60-100 de miliarde de euro.
La inceputul saptamanii trecute, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste modul in care