Sutele de născociri scrise de elevi la proba de Limba română i-au lăsat mască pe profesorii corectori. Absolvenţii de gimnaziu au dovedit şi anul acesta prin confuzii, dezacorduri gramaticale şi „originalitate“ că au o pregătire sumară după patru ani de gimnaziu.
Perle ale elevilor din Alba la BAC: „Poliţaiul turmentat“ şi „Trahanache, traficant de droguri“ personaje în „Scrisoarea de omor“
Deşi proba la Limba română a fost considerată una cu subiecte accesibile de către profesorii de specialitate, elevii au dat dovadă de originalitate în tratarea cerinţelor.
„Subiectele au avut un nivel mediu de dificultate şi permiteau elevilor rezolvarea lor în 120 de minute. Au fost evaluate competenţele elevilor de receptare a mesajului scris dintr-un text literar şi non literar, precum şi producerea de mesaje scrise. Elevii trebuiau să argumenteze un text din specia literară basm şi să realizeze o compunere descriptivă. Subiectele au îmbinat armonios elemente de vocabular, de morfologie, sintaxă şi de punctuaţie învăţate în clasele V-VIII“, a precizat Dana Slevaş, profesor de Limba română la Şcoala „Avram Iancu“ din Alba Iulia.
„Scrisul este unul moale în tonuri calde“
Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de interpretat un text la prima vedere din basmul „Rodul tainic“ scris de Ioan Slavici. Elevii s-au întrecut în definiţii „fantastice“ ale basmului. „Această operă aparţine speciei literare deoarece în operă sunt feciori de împărat, boieri, chiar şi feţi-frumoşi, ceea ce în lumea reală nu mai sunt“ sau „textul citat aparţine speciei literare a basmului deoarece scrisul este unul moale în tonuri calde“.
Personaje de basm: „Blană bătrână“ şi „împăratul din curtea răgească“
În interpretarea elevilor, chiar şi personajele sunt altele. Personaj ajutător, o babă devine „o blană bătrână“ iar împăratul domneşte la „curtea răgească“. „În scorb