Criza datoriilor de stat din Europa ameninţă să se extindă şi în sistemul bancar, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unei noi crize mondiale.
Avertismentele privind problemele din zona euro încep să vină din surse tot mai înalte şi mai apropiate de situaţie. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că semnalele de risc privind stabilitatea financiară din grupul euro sunt roşii din cauza datoriilor de stat, transmite agenţia de ştiri Bloomberg. Există posibilitatea extinderii acestor probleme în interiorul Uniunii şi chiar mai departe, a adăugat Trichet.
Oficialul a făcut aceste declaraţii imediat după o întâlnire a Consiliului European pentru Risc Sistemic, organizaţie care are ca scop depistarea şi combaterea riscurilor asupra stabilităţii financiare din UE. Membrii acestui consiliu vor să introducă un „panou" care să monitorizeze şi să măsoare aceste pericole. Mesajul Consiliului este că legătura dintre datoriile de stat şi bănci este cea mai gravă ameninţare la adresa stabilităţii financiare în UE, a arătat Trichet.
Cine şi cât pierde
Afirmaţiile sale vin în contextul în care oficialii europeni fac eforturi pentru a evita repetarea scenariului din 2008, când prăbuşirea gigantului bancar american Lehman Brothers a declanşat izbucnirea crizei mondiale.
În urma acestui eveniment, guvernele europene au fost nevoite să pună deoparte 5.000 de miliarde de dolari pentru a-şi sprijini băncile. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât băncile cu cele mai mari expuneri pe datoriile Greciei, Portugaliei, Spaniei, Italiei şi Irlandei sunt chiar din aceste ţări, potrivit datelor Băncii pentru Reglementări Internaţionale („banca centrală a băncilor centrale"). Valoarea împrumuturilor luate de aceste ţări de la bănci europene se ridică la peste 2.100 de miliarde de dolari.
Agenţiile de evaluare financiară am