Parlamentul European supune votului în plen, joi, propunerea de ridicare a imunităţii eurodeputatului român Adrian Severin, implicat în cazul ''bani în schimbul amendamentelor'' relatat de publicaţia 'The Sunday Times' în 20 martie, după ce un raport în acest caz a trecut luni seară cu unanimitate în Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).
Este de aşteptat ca rezultatul votului în plen să urmeze linia celui din JURI. Surse din principalele trei grupuri politice din Parlamentul European - Popularii Europeni (PPE), Socialiştii şi democraţii (S&D) şi Liberalii (ALDE) - au declarat pentru Agerpres că membrii acestora vor vota pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului român, astfel încât se aşteaptă o majoritate covârşitoare în acest sens.
Raportul ce recomandă ridicarea imunităţii lui Severin a fost elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei, eurosceptic) şi el conţine un proiect de decizie a PE şi expunerea de motive. Proiectul de decizie prevede că ''Parlamentul European hotărăşte să ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzând restricţionarea libertăţii personale''. Speroni a explicat că eurodeputatul român nu va putea fi trimis la închisoare fără un aviz prealabil al Parlamentului European (în cazul unei decizii a instanţei române de condamnare la închisoare). Proiectul deciziei mai arată că PE ''încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum şi raportul comisiei competente, autorităţilor competente din România şi lui Adrian Severin''.
În cadrul secţiunii 'expunerea de motive' a documentului, se menţionează că la data de 21 martie a acestui an, DNA a deschis o acţiune împotriva lui Adrian Severin, deputat în Parlamentul European, pe baza informaţiilor că în perioada decembrie 2010 - martie 2011 eurodeputat