Din 15 iulie, românii care nu au încheiat poliţe de asigurare pentru locuinţe vor fi penalizaţi cu sume între 100 şi 500 de lei. Până acum, doar un sfert dintre proprietarii din ţară şi-au asigurat casa. Sursa: NICOLETA ENE
Nelu Enache este un bătrân din Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, unul dintre oraşele afectate frecvent de alunecări de teren şi inundaţii cu saramură. Are casa aşezată chiar pe marginea cavernei de sondare, dar nu şi-a încheiat încă o asigurare. "Asta cade într-un an-doi, cine se bagă s-o asigure? Eu sunt bătrân, nu îmi mai trebuie nicio asigurare", răspunde Nelu Enache, întrebat de ce nu se asigură.
Cazul său este exemplar pentru întregul judeţ. Vâlcea este pe primul loc în ţară la alunecări de teren, dar codaş la încheierea poliţelor obligatorii pentru locuinţe.
Potrivit estimărilor, mai puţin de 5% dintre proprietari şi-au asigurat locuinţa împotriva dezastrelor, iar asigurătorii cred că pe 15 iulie procentul va fi de sub 10%. În Ocnele Mari sub 20% din case au asigurare obligatorie sau facultativă.
Doar un sfert din casele din România sunt asigurate
Resemnarea, dar şi obişnuinţa de a se baza pe ajutoarele oferite de stat în caz de dezastre naturale i-au făcut pe români să întârzie asigurarea caselor. Însă, odată cu lansarea sistemului de asigurări obligatorii, proprietarii nu vor mai primi bani de la stat drept despăgubire, iar singura compensaţie va fi cea oferită de asigurări. Termenul limită prevăzut pentru asigurarea caselor este de 15 iulie.
Deşi a rămas mai puţin de o lună până atunci, doar 6,6% din locuinţele din ţară au poliţe obligatorii, potrivit lui Marius Bulugea, preşedintele Poolului de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID). În prezent, ritmul de înscriere a urcat la 3.000 de poliţe pe zi, de la circa 400-500 la începutul anului, a spus Bulugea, pentru EVZ.