Liderii Uniunii confirmă că PDL şi preşedintele Băsescu ar fi de acord ca judeţele Harghita şi Covasna să aibă un statut special. În tot acest timp, examenele auto şi şedinţele de consiliu judeţean în limba maternă sunt două victorii „de etapă" obţinute de UDMR la dezbaterea Statutului minorităţilor.
În timp ce încearcă să obţină de la partenerii de guvernare cât mai multe noi drepturi pentru minoritari şi, implicit, pentru maghiari, reprezentanţii UDMR se gândesc la o formulă de reorganizare administrativă astfel încât să-şi conserve avantajele dobândite până acum şi să rămână, în acelaşi timp, la guvernare. Vicepremierul Marko Bela a confirmat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu ar fi propus UDMR un compromis cu 9 judeţe, din care unul să fie format din Harghita şi Covasna. Varianta nu este însă agreată de toţi liderii UDMR.
După consultările de marţi de la Palatul Cotroceni, liderii UDMR au intrat în şedinţă cu parlamentarii Uniunii pentru a prezenta cele discutate cu preşedintele Traian Băsescu. Este însă doar prima întâlnire din cele pe care conducerea UDMR le va avea în această săptămână: vineri va fi reuniune cu liderii filialelor, iar sâmbătă va avea loc Consiliul Reprezentanţilor Unionali.
Practic, de abia după Consiliul de sâmbătă se va şti cum răspunde UDMR propunerii PDL de reorganizare a ţării în opt judeţe, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare. „Interesul nostru este, în acest moment, păstrarea coaliţiei, a stabilităţii politice, dar, în acelaşi timp, nu putem accepta nici o variantă care nu ţine cont de acele convenţii ratificate de România. Nu putem accepta o variantă care nu ţine cont de interesele comunităţii maghiare pe termen mediu şi pe termen lung. În rest, orice este posibil", a explicat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, situaţia în care se găseşte Uniunea.
Teoretic, conducerea UDMR nu exclude posibil