FabFi este un proiect open-source ambiţios prin care locuitorii unui oraş din estul Afganistanului pot beneficia de o conexiune la internet cu ajutorul unor dispozitive improvizate din gunoaie, relatează Fast Company.
Locuitorii din Jalalabad se pot conecta la internet de mare viteză prin reţeaua wireless FabFi, o iniţiativă sprijinită de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Proiectul îşi propune să aducă internet în toate colţurile lumii, iar ideea din spatele său constă într-o reţea de antene montate pe routere, astfel încât semnalul wireless să se răspândească de la o antenă la alta, între diferite noduri improvizate în comunităţile afgane.
Un nod FabFi poate fi construit cu ajutorul unor obiecte uzuale precum fire, tuburi din plastic şi cutii de conserve, iar acesta poate aproviziona cu internet o întreagă comunitate.
Cum se construieşte un nod FabFi
Deasupra unui router comercial se montează o antenă parabolică reflectoare acoperită cu o plasă metalică. Un alt router cu antenă este montat la o anumită distanţă, iar între cele două se va forma o reţea ad-hoc de la care pot fi alimentate mai departe, cu internet, alte noduri. Teoretic, numărul routerelor dintr-o astfel de reţea este infinit.
Potrivit specialiştilor FabFi, antenele improvizate sunt o metodă eficientă şi ieftină de a aduce internet unor comunităţi dintr-o ţară măcinată de război şi lipsită de orice formă de infrastructură.
Directorul FabFi Afganistan, Amy Sun, este de părere că accesul la internet este doar o parte a problemei de acolo. Va fi nevoie de infrastructură rutieră, energie electrică, şcoli, profesori, dar şi de computere şi laptopuri pentru oameni, precum şi de un conţinut pe care aceştia să-l consume.
În 2002, nu exista semnal de telefonie mobilă, iar acum, celularele funcţionează în toate centrele urbane majore, povesteşte Sun.