Elevii care se văd nevoiţi să plece vara la bunici se jenează să vorbească despre modul în care şi-au petrecut vacanţa, spre deosebire de cei care merg în străinătate. Prilej mare de bucurie pentru copii, vacanţa mare, care a început de curând, le dă mari bătăi de cap părinţilor, care încearcă să le ofere o vară de vis.
Părinţii au scăpat de grija pregătirii temelor, a uniformelor ori a dusului zilnic al copilului la şcoală. Pe de altă parte, se pune întrebarea cum îi ocupi timpul celui mic astfel încât să se relaxeze după efortul din perioada anului şcolar, în condiţiile în care majoritatea părinţilor nu îşi permit mai mult de două săptămâni de concediu pe an.
Cum îţi petreci vacanţa a devenit, din nefericire, un etalon în funcţie de care copiii înşişi îşi apreciază poziţia socială. Nu e totuna să-ţi petreci vacanţa la bunici şi să pleci într-un sejur peste hotare, eventual all-inclusive. O invenţie relativ recentă o reprezintă taberele educaţionale în străinătate. Sunt pentru toate gusturile, dar nu şi pentru toate buzunarele.
Când vine vorba de copiii ei, Felicia T., manager într-o mare firmă din Bucureşti, nu se uită la bani. În vârstă de 37 de ani, femeia are un băiat de 11 ani, Victor, şi o fată cu un an mai mică, Miruna.
„Victor a fost anul trecut într-o tabără de două săptămâni în Anglia şi a venit încântat. Şi eu am fost mulţumită, pentru că profesoara lui de la şcoală mi-a spus că se exprimă cu mai multă uşurinţă şi a prins şi un pic de accent britanic. Anul acesta îi trimitem pe amândoi, cu aceeaşi agenţie, dar în alt campus, să nu se plictisească Victor." Preţul se ridică undeva la 3.500 de lire sterline pentru ambii copii, la care se adaugă banii de buzunar. O sumă considerabilă, de neatins pentru majoritatea românilor. Felicia spune că nu este o fiţă, pentru că, deşi o duce bine, nu întoarce banii cu lopata. „Am t