În majoritatea oraşelor din ţară, revoluţionarii pătrunşi în Comitetele Judeţene ale PCR au furat obiecte şi alimente. La Miercurea-Ciuc, ungurii au distrus tot. Noul organ de conducere format la Miercurea Ciuc în 22 decembrie a fost înţesat de foşti activişti maghiari destituiţi de Ceauşescu în anii ’80.
În episodul de ieri v-am prezentat povestea lui Iosif Biro, harghiteanul care a făcut parte dintr-un grup clandestin anticeauşist, al cărui vârf de lance era pastorul reformat László Tökés, şi contactele cu Securitatea din Miercurea-Ciuc ale lui Alexandru Benko, directorul Fabricii de Tractoare în 1989. Traseele celor doi s-au intersectat pe 22 decembrie, în centrul oraşului Miercurea-Ciuc. Iosif Biro a făcut parte dintr-un grup al pastorilor reformaţi care acţionau în scopul înlăturării dictaturii ceauşiste.
La 18 decembrie s-a întâlnit cu sora lui László Tökés, la Cluj-Napoca, iar o zi mai târziu şi-a adunat câţiva prieteni în Miercurea-Ciuc şi, împreună, au confecţionat 4.000 de fluturaşi. Pe aceştia au scris, în română şi în maghiară: „Cetăţeni, nu mergeţi la lucru luni, de ziua Crăciunului! Solidaritate cu victimele Timişoarei. Jos Ceauşescu, jos dictatura!". Fluturaşii nu au mai fost răspândiţi, pentru că evenimentele s-au derulat cu viteză mare. Biro: „În 22 decembrie, pe la ora 9.00 dimineaţa, am vorbit cu un coleg din Sfântu Gheorghe şi mi-a zis că acolo deja e lume pe străzi. Ştiam, de la „Europa liberă", ce e şi prin alte oraşe. M-am întâlnit cu încă trei inşi din grupul nostru. Era linişte, niciun om în piaţa centrală, totul - mort. Am băut o palincă şi am ieşit în oraş. Am luat două steaguri de la Casa de Cultură a Sindicatelor, am decupat stema şi ne-am urcat toţi patru în Trabantul meu. Am mers spre uzina de tractoare, să-i întărâtăm şi pe cei de acolo. La uzină, toţi muncitorii erau în curte, nu se lucra. Când am ajuns noi, cam atunc