Neașteptat de promptă, unitară, dură și, în cele mai multe cazuri, argumentată, a fost reacția societății civile la adresa afirmațiilor lui Traian Băsescu legate de așa-zisa ”trădare de țară” a regelui Mihai și de faptul că ar fi fost ”slugă a rușilor”. Intelectuali care de ceva ani nu mai reușiseră să-și găsească o temă cu care să se pună de acord, au făcut-o de această dată. Și nu ideea de monarhie (și de reinstaurare a monarhiei) a fost ceea ce i-a reunit, ci un principiu.
Românii încă mai țin la istoria lor. Iar acesta nu e un lucru puțin. Traian Băsescu ori își va proba afirmațiile ori va rămâne în amintirea românilor drept cel mai incult și mitocan președinte. Prea puțin mă interesează însă ce vor povesti mâine copiii despre Traian Băsescu, în comparație cu surpriza (plăcută) generată de reacțiile venite după declarațiile făcute. Să-ți cunoști istoria, să o înțelegi și să o respecți nu e o dovadă de naționalism, ci de asumare a unei identități.
Când îți înțelegi și respecți părinții, bunicii și străbunicii (pentru că ei sunt, practic, istoria) e semn că, totuși, îți mai pasă (încă) și de viitorul copiilor și nepoților. Și că, mai mult decât un cont în bancă, vrei să le transmiți mai departe niște valori, principii și o istorie. Practic, o identidate.
Că a gafat, că a făcut afirmațiile în cauză bazându-se pe cine știe ce ultra-secrete documente la care a avut acces ori că, pur și simplu, este un ignorant mitocan, Traian Băsescu a reușit să stârnească o reacție care arată că românilor încă le mai pasă de români. Ceea ce poate fi o șansă extraordinară pentru România de azi.
Neașteptat de promptă, unitară, dură și, în cele mai multe cazuri, argumentată, a fost reacția societății civile la adresa afirmațiilor lui Traian Băsescu legate de așa-zisa ”trădare de țară” a regelui Mihai și de faptul că ar fi fost ”slugă a rușilor”. Intelectuali car