Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat, joi, ca statul roman, de acum inainte, va finanta preferential universitatile care isi fac datoria fata de societate. In plus, cu cat o universitatea va avea mai putine functii de conducere, cu atat va primi mai multi bani.
"Am decis, impreuna cu conducerea CNFIS, alocarea preferentiala si semnificativa de fonduri pentru universitatile care fuzioneaza conform art. 194 din Legea Educatiei. Avem o dispersie a fondurilor care nu poate duce la performanta, marii castigatori vor fi cei care inteleg acest lucru. Nu e de joaca cu reorganizarea universitatilor. Unele universitati au un numar imens de posturi de conducere, fara legatura cu eficienta organizationala", a declarat ministrul Educatiei pentru Ziare.com.
Daniel Funeriu sustine ca numarul mare de sefi din universitatile romanesti inseamna de fapt clientela universitara, fara sa se inregistreze performanta.
"Pe de alta parte, universitatile care fac ceea ce trebuie si se organizeaza corect trebuie premiate. Cu cat o universitatea va avea mai putine functii de conducere, cu atat va primi mai multi bani. Statul roman, de acum inainte, va finanta preferential universitatile care isi fac datoria fata de societate. Datoria statului e sa finanteze procesul educational si nu prime pentru functii de conducere fara rost in universitati", ne-a mai declarat ministrul Educatiei.
Daniel Funeriu a reitarat ca statul nu va mai finanta vanitatile personale "ale vanatorilor profesionisti de functii".
"V-ati intrebat de ce Harvard poate sa functioneze cu 15 facultati, iar in Romania o universitate mare are de la 21 de facultati in plus? Pentru ca profesorii de acolo vor sa se ocupe de educatie si cercetare, iar unii de la noi sunt interesati doar de titluri pompoase si functii", a conchis Funeriu.
Ministrul Edu