- Social - nr. 808 / 23 Iunie, 2011 Pentru ca alimentatia la san prezinta multiple avantaje, atat pentru mama, cat si pentru copil, Ministerul Sanatatii a pregatit un program, prin care intentioneaza sa incurajeze alaptatul natural. In acest sens, au fost aduse modificari la lista privind conditiile de acordare a laptelui praf gratuit pentru copiii cu varste intre zero si 12 luni, aplicandu-se criteriile medicale, nu cele sociale. Astfel, in lista au fost introduse afectiuni care le impiedica pe mame sa alapteze, cum ar fi epilepsia si insuficienta hepatica. Printre avantajele alaptatului la san, sunt recunoscute cresterea imunitatii si rezistentei copilului la infectii, alergii, raceli, diaree, microbi si virusi - datorita anticorpilor pe care laptele matern ii contine. Studii recente au aratat ca acei copii, care sunt hraniti in primele 6 luni de viata exclusiv cu lapte matern, sunt mai putin expusi riscului de infectii ale urechii si bolilor respiratorii, dar si riscului de aparitie a obezitatii in copilarie. Totodata, sistemul imunitar al bebelusilor alaptati natural raspunde mai bine imunizarilor pentru polio, tetanus, difterie si la infectia cu virusul sincitial respirator, o infectie respiratorie obisnuita a copilului. Pentru ca laptele matern preluat direct de la san este intotdeauna curat si steril, proaspat si la temperatura optima, alaptarea ajuta la cresterea dintisorilor si, implicit, la dezvoltarea abilitatii de a mesteca, iar efortul de a suge ii antreneaza copilului muschii fetei, deschizandu-i drumul spre dezvoltarea vorbirii. Laptele matern este forma cea mai completa de alimentatie a copilului, intrucat el contine exact cantitatea de grasimi, glucide, apa si proteine necesara pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Desi cercetatorii nu se pot pronunta inca ferm, rezultatele unor studii arata ca dezvoltarea creierului se face mai optim pentru c