Oficialii băncii centrale americane (Fed) au decis în urma reuniunilor de marţi şi de miercuri să continue politica de asigurare a lichidităţii pe pieţele financiare dar şi să menţină dobânda de politică monetară pe termen lung la cel mai scăzut nivel pentru a susţine redresarea economiei, informează Bloomberg.
"Redresarea economiei pare să se desfăşoare într-un ritm moderat, deşi ceva mai lent decât s-ar fi aşteptat Comisia", a declarat Ben Bernanke, guvernatorul Fed, în conferinţa de presă desfăşurată în urma şedinţei de politică monetară de miercuri.
Bernanke a mai declarat că rata şomajului, care a ajuns în prezent la 9,1 % în SUA, va scădea cu greu chiar şi după ce creşterea economică va fi accelerată în cea de-a doua jumătate a acestui an.
Ritmul de 1,8% din PIB cu care economia americană a avansat până în luna martie, dar şi cea de aproximativ 2% preconizată de analişti pentru a doua jumătate a acestui an nu vor fi suficiente pentru stimularea angajărilor în vederea scăderii ratei şomajului.
Declaraţiile Fed privind redresarea economică mult mai înceată decât se estima iniţial dar şi privind presiunile inflaţioniste, care se resimt din ce în ce mai puternic, au adus bursa "pe roşu". "Fed a revizuit în jos creşterea economică şi în sus inflaţia. Nu este genul de amestec care să susţină apetitul pentru risc", a declarat George Saravelos, specialist în tranzacţii valutare în cadrul Deutsche Bank, citat de Reuters.
Dolarul însă s-a întărit uşor faţă de euro. Motivul principal pare a fi situaţia în continuare delicată privind planul de salvare a Greciei. Cel secundar este că mulţi investitori au reînceput să cumpere dolari, văzând că Fed nu a dat semne că va continua politica de "inundare" a pieţei financiare cu lichidităţi.
Care sunt motivele redresării lente a economiei americane
Unele dintre motivele acestei încetiniri, cu