Lucrează la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari încă de la începuturile acesteia şi a fost pe rând casier, jurist şi acum preşedinte.
A început să se implice în viaţa asociaţiilor de proprietari încă din anul 1993, pe când era studentă, în anul I, la Facultatea de Drept. „A fost o pură întâmplare. M-a propus un vecin şi am acceptat. Mi-a fost teamă la început, însă am avut-o lângă mine pe doamna Popovici, fosta administratoră, care m-a învăţat cum să calculez sumele pe care oamenii le aveau de plată şi m-a îndrumat în tot ceea ce am făcut".
Mereu nemulţumiţi
Simona spune că este destul de greu să fii administrator de bloc, pentru că trebuie să lucrezi cu mai multe categorii de oameni şi niciodată nu poţi să îi mulţumeşti pe toţi. În 1995, Simona Băicoianu şi-a început lucrul ca şi casier în cadrul Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, trecând apoi pe postul de jurist. Din februarie, anul acesta, Simona a fost aleasă preşedintele Uniunii: „Oamenii vin la Uniune cu orice problemă legată de asociaţiile de proprietari sau de vecini. Sunt nemulţumiri legate de modul de calcul al întreţinerii. Unii consideră că li se încarcă cheltuielile, alţii sunt nemulţumiţi că vecinii îi inundă. Sunt şi persoane care au dreptate, pentru că administratorii nu le arată cum se calculează întreţinerea".
Simona Băicoianu spune că încearcă să aplice întotdeauna medierea, luând legătura cu preşedinţii şi administratorii reclamaţi de locatari şi atenţionându-i asupra obligaţiilor pe care le au. „Nu se rezolvă întotdeauna prin vorbă bună. De aceea, cu unele cazuri am ajuns în instanţă. UAP le asigură asociaţiilor înscrise asistenţă juridică gratuită", explică preşedintele UAP. Aceasta mai spune că au fost cazuri în care un administrator cu o datorie de 600 de milioane de lei vechi a primit prezumţia de nevinovăţie din partea Parchetului şi atunci oamenii au fost nevoiţi să