Apele de la munte sunt poluate intr-un grad alarmant de latrinele si cotetele localnicilor, dar si de gunoaie aruncate cu nepasare de turisti.
Responsabilii sistemului hidrotehnic al Vaii Jiului trag un semnal de alarma cu privire la cantitatile uriase de deseuri si reziduuri care distrug calitatea apelor de munte.
Totul se intampla din vina localnicilor, care cu greu inteleg sa isi mute latrinele si cotetele, ce se scurg in cursul de apa, si sa nu mai arunce materiale plastice pe rauri.
La toate acestea se adauga si turistii care vin la munte, se racoresc in apa de izvor si mai apoi arunca deseurile in apa.
"Sunt foarte multe ape de munte poluate din cauza latrinelor sau a deseurilor menajere sau a gunoaielor de grajd care ajung in apa. E foarte greu sa constientizam populatia, chiar foarte greu si uneori imposibil sa ii facem sa si le mute de pe albia apei, iar efectele se vad pana in apa Jiului", declara Sorin Corici, director al Sistemului Hidrotehnic Petrosani.
Masuratorile din statiile de epurare fac dovada faptului ca poluarea atinge cote alarmante. Asta se vede atunci cand apele au un debit scazut, iarna sau vara, si cand concentratiile de mizerii din apa sunt foarte mari.
"Statia de epurare de la Danutoni a ajutat mult, dar aceste cursuri de apa au un efect negativ asupra calitatii apei. Iarna, cand dilutia scade, sau vara, cand e seceta, se vede cel mai bine. Zonele cele mai poluate sunt cele de pe Slatinioara, Maleia, Valea Morii si Crividia din Vulcan, Braia din Lupeni sau Balomir de la Uricani", afirma Sorin Corici.
Exista in Valea Jiului cateva locuri extrem de poluate si acest lucru se vede mai ales in centrul oraselor, acolo unde mizeriile se aduna si dau un aspect murdar apelor care strabat centrele localitatilor.
Amenzile sunt mari si, la fiecare control