Preşedintele Barack Obama a semnat, în urmă cu mai bine de o lună, ordinele care le precizează comandanţilor militari americani până unde pot merge când vine vorba de atacurile cibernetice sau spionajul online la adresa altor ţări, scrie AP.
Acum, mai mulţi oficiali au împărtăşit presei, sub protecţia anonimatului, unele dintre aceste ordine. Ele se aseamănă mult cu cele folosite în cazul bombelor nucleare, al rachetelor şi al supravegherii secrete.
De altfel, una dintre regulile principale spune că, de la un anumit nivel, trebuie cerută aprobarea directă a preşedintelui pentru anumite atacuri informatice. În plus, se specifică diferenţele între atacurile pe timp de pace şi cele pe timp de conflict.
"Nu mai trebuie să-i bombardezi (n.r. pe inamici). E o lume nouă", spune James Lewis, expert în securitatea online. AP scrie că documentul explică amănunţit totul, de la simpla plantare a unui virus până la închiderea totală a reţelei electrice a unei ţări.
SUA "testează" traseul virtual până într-o anumită ţară, cu ajutorul unui "cod pasiv"
Normele de la Casa Albă prevăd, printre altele, că militarii americani pot trimite un cod către reţeaua unei alte ţări, pentru a testa ruta şi a se asigura că merg conexiunile. Codul este pasiv şi nu include viruşi sau "viermi". Însă, dacă SUA se vor afla vreodată în conflict cu respectiva ţară, vor şti exact traseul pe care să-şi lanseze atacul cibernetic.
Un alt exemplu: când sunt în pericol, SUA se pot apăra blocând atacul digital şi forţând căderea serverelor din ţara atacatoare. La fel ca în cazul atacurilor cu rachete, americanii vor avea dreptul să ia urma atacatorilor, pe teritoriul SUA, chiar dacă este vorba despre o ofensivă virtuală.
"Următorul Pearl Harbour va fi un atac informatic care va paraliza SUA"
De altfel, întregul set de reguli doreşte "o protecţie mai agresivă a reţele