Suspiciuni de folosire a informaţiei privilegiate, înainte ca aceasta să fie accesibilă tututor investitorilor, planează asupra unei tranzacţii prin care "Fondul Proprietatea" (FP) a decis să îşi diminueze participaţia la "Oil Terminal" (OIL), în urmă cu circa două săptămâni, de la 10%, la 8,45%.
Tranzacţia cu pricina a avut loc pe 9 iunie, la trei zile după şedinţa Consiliului de Administraţie al "Oil Terminal" care a decis să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA). Cel mai important punct de pe Ordinea de zi a Adunării este majorarea capitalului social al companiei, cu aportul în natură din partea statului, prin Ministerul Economiei, constând în două terenuri, unul de 254.261 mp şi altul de 129.334 mp, situate în judeţul Constanţa. Propunerea de majorare este o informaţie importantă, putând să afecteze strategia investiţională a acţionarilor privaţi ai societăţii, în condiţiile în care aceştia vor fi nevoiţi să participe, la rîndul lor, cu bani la majorarea capitalului social (MCS), astfel încât să nu li se diminueze deţinerile.
Majorarea participaţiei statului prin aportul terenurilor îi diluează pe ceilalţi acţionari, astfel că vânzarea în avansul publicării informaţiei creează vânzătorului un avantaj concret.
Deşi importantă, informaţia a devenit accesibilă investitorilor autohtoni pe 10 iunie, când convocatorul Adunării Generale Extraordinare a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Între timp, însă (la 9 iunie), Fondul Proprietatea a decis să vândă 9,02 milioane de acţiuni OIL, la preţul mediu de 0,3681 lei/titlu, potrivit raportului pos-tat tot pe 10 iunie, pe site-ul Bursei. Vânzarea pare să fi fost "inspirată", având loc după două şedinţe consecutive de creştere cu câte 15% a titlurilor OIL.
De altfel, pe 9 iunie, preţul acţiunilor OIL a înregistrat cea mai mare valoare de la începutul anului