Foto: Thinkstock Ediţia a 7-a a Congresului European Association of Dermato-Oncology (EADO) de la Nantes (Franţa) a reunit peste 500 de deramto-oncologi. Principala tema de dezbatere: melanomul. De acolo, vin şi veşti capabile să ne dea speranţe că putem câştiga în lupta contra melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer.
● Citiţi şi: Feriţi-vă în zilele următoare, radiaţii solare periculoase!
Profesorul Brigitte Dreno, şeful Serviciului de Dermato-oncologie al CHU Nantes, spune că ne aflam în faţa unui ritm infernal în condiţiile în care, la fiecare deceniu, se înregistrează o dublare a incidenţei acestei boli. În ultima vreme, curba dă semne să coboare, dar în continuare sunt consemnate multe decese. Această realitate semnifică faptul că a crescut calitatea actului de depistare a bolii, dar că mulţi pacienţi consultă medicul atunci când boala este în stadii avansate.
În cadrul Congresului Asociaţiei Europene de Dermato-Oncologie s-a abordat şi problema eficienţei campaniilor de prevenţie. Profesorul Brigitte Dreno pledează pentru iniţierea acestor campanii. "Însă avem încă numeroase dificultăţi în privinţa convingerii persoanelor din categoria de vârstă 20-50 de ani să bată periodic la uşa cabinetului de dermatologie", spune specialistul. Rezultatul se vede în cele 1.500 de decese din cauza melanomului, consemnate anual în Franţa, curba de mortalitate prin această boală fiind stabilă.
În această patologie, speranţele sunt legate de noile tratamente. Anul 2011 reprezintă un enorm progres în domeniul tratamentelor administrate pacienţilor cu cancere cutanate. După ce ani la rând, medicii s-au aflat în situaţia de a nu avea ce prescrie pacienţilor, în prezent, au la dispoziţie trei noi molecule: interferon administrat ca adjuvant, ipilumumab şi vemurafenib contra melanomului diagnosticat în faze avansat