Masurile pe care Guvernul ar putea sa le ia in 2012, antrenate de presiunea celor doua runde de alegeri, localele din iunie si parlamentarele din noiembrie, ar putea avea consecinte dintre cele mai nefaste asupra indicatorilor macroeconomici importanti ai Romaniei.
DailyBusiness.ro a stat de vorba cu reprezentanti ai mediului de afaceri si cu analisti economici pentru a afla parerea lor cu privire la cum va arata economia la finele anului viitor.
Presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, spune ca "Romania e in pragul unei crize, iar oricine va lua masuri electorale va semna ducerea la fund a Romaniei, definitiv."
Potrivit acestuia, masurile electorale nu vor avea nici o valoare pentru tara, iar in cazul adoptarii lor, "dezastrul va fi general".
La randul sau, Cristian Nicolae Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spera sa nu se ia masuri populare in cursul anului viitor. Acesta spune ca Guvernul avea obligatia, conform Legii Raspunderii Fiscale, sa prezinte in Parlament pana pe 30 mai Strategia Fiscal Bugetara pe urmatorii trei ani.
Potrivit AOAR, atat Guvernul cat si Parlamentul "manifesta o nepasare inadmisibila fata de respectarea unei legi, promulgate in fapt la presiunea FMI, care ar limita in mod democratic, prin aprobarea sa in parlament, orice excese sau populisme generate de apropierea alegerilor din 2012".
Cu privire la aceasta aceasta Strategie Fiscal Bugetara, Parvan remarca faptul ca "nici Opozitia nu se chinuie prea tare", intrucat si ei vor acces la fonduri atunci cand vin la putere.
Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca masurile populiste, in cazul in care vor fi luate, "vor avea efecte foarte rele".
"Sa speram, totusi, ca Fondul Monetar International nu va mai accepta cu atata i