După ani de zile de haos, municipalitatea vrea să reglementeaze afişarea şi inscripţionarea faţadelor clădirilor. Primăria a hotărât să pună capăt kitsc-ului publicitar din zona centrală a orașului.
În lipsa unor reglementări ferme de urbanism, faţadele imobilelor din întreg municipiul Satu Mare au fost atacate de publicitate. Mii de afişe, stickere, steguleţe sau banere imense şi-au găsit locul pe faţadele unor construcţii din centrul istoric al municipiului, care datează dinainte de 1900.
În cadrul unei conferinţe de presă defăşurate ieri, primarul Iuliu Ilyes a anunţat că intenţionează să reglementeze inscripţionarea şi afişarea pe faţadele clădirilor printr-o hotărâre de Consiliu local, pe care o va supune spre aprobare consilierilor la următoarea ședință, care este programată să se desfășoare în data de 30 iunie. “Există probleme cu afişări sau inscripţionări ale faţadelor clădirilor. Lucrurile au luat-o razna şi trebuie făcută ordine printre construcţii. Începând de săptămâna viitoare, vor fi stabilite anumite criterii de publicitate care să nu mai permită afişarea de bună voie şi fără simţ estetic a reclamelor”, a declarat Iuliu Ilyes, primarul municipiului. Primarul a mai afirmat că proiectul vine să pună capăt debandadei care strică imaginea orașului.
Reacţie întârziată
Reacţia edilului-şef vine la opt luni după o sesizare depusă la Primăria Satu Mare de reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, în care aceştia avertizau asupra kitsch-ului care a cuprins oraşul. ”Am făcut o sesizare în octombrie 2010 cu privire la bătaia de joc din Centrul vechi. Am primit însă un răspuns cât se poate de evaziv”, a declarat Micrea Drăgan, colaboratorul Direcţiei pentru Cultură pe probleme de zone istorice şi imobile de patrimoniu. Acesta a refuzat să divulge conținutul răspunsului.
Sesizarea depu