Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) spun că sucevenii care se aprovizionează de la astfel de comercianţi îşi pun sănătatea în pericol din cauza condiţiilor neigienice.
Cu faţa arsă de soare, cu mâinile bătucite de muncă, zeci de femei de la ţară stau una lângă alta pe aleile din Piaţa Mică. Vând lapte cu 3,5 lei litrul, smântână şi brânză cu 7 lei kilogramul sau ouă cu 60 de bani bucata.
Singura regulă pe care o ştiu e să ţină produsele la umbră, ca să nu se strice. „Laptele ni se acreşte foarte repede pentru că e cald afară. Nu putem să-l ţinem decât câteva ore“, a spus Lucia Gheorghe, venită din Ipoteşti. Teama cea mai mare a lor este să nu fie prinse de poliţişti şi jandarmi.
Se tem de poliţişti
„Ne iau şi marfa şi ne dau şi amenzi. Dar ce să facem? Eu am o pensie de 400 de lei“, a adăugat Lucia Gheorghe. Femeile spun că nu au bani pentru a obţine avizele necesare comerţului. „Carnetul de producător de la medicul veterinar costă 50 de lei. Avizul de la DSV am înţeles că ar fi 130 de lei. Mai costă şi analizele la sânge“, a detaliat Marcela Ifrim, din Bosanci. La câţiva metri de „aleea cu lactate“, în spaţiul special amenajat pentru astfel de produse, trei femei îşi aşteaptă clienţii.
„Muncim foarte mult pentru aceste produse. Se vând foarte greu, dar măcar oamenii ştiu că sunt în siguranţă când le iau de la noi“, a spus Ecaterina Moraru, din comuna Moara. Aici, kilogramul de smântână şi brânză este 10 lei, iar caşul este 14 lei kilogramul, preţuri cu 1-3 lei mai mari decât „la stradă“. Închirierea unei jumătăţi de masă costă 4 lei pe zi.
Produse confiscate
„Oamenii care cumpără produse lactate de la comercianţii neautorizaţi îşi riscă sănătatea şi chiar viaţa. Este posibil ca vaca să fie bolnavă sau laptele să fi fost turnat într-o sticlă contaminată“, a atenţionat Petrea Dulgheru, ş