Aveţi credit la o bancă şi singura unitate din oraş s-a închis? Nu vă faceţi speranţe că a renunţat la banii pe care îi datoraţi - de acum va trebui să mergeţi să plătiţi rata la concurenţă.
Ceva ce părea de neimaginat în anii de boom - ca o bancă să colecteze ratele la creditele vândute de unul dintre competitorii săi, aşa cum o face spre exemplu pentru o companie de utilităţi - apare acum ca o soluţie firească, utilizată de tot mai mulţi bancheri puşi în situaţia de a se retrage de pe anumite pieţe. În mod similar cu furnizorii de utilităţi care şi-au externalizat încasarea facturilor, şi băncile care apelează la astfel de soluţii suportă comisionul aferent transferulului, astfel încât să nu apară costuri suplimentare pentru clienţi.
"Dacă într-o anumită localitate banca nu mai este prezentă din motive de readaptare a întregii reţele teritoriale, e firesc să se stabilească parteneriate cu alte bănci, astfel încât clienţii să nu fie afectaţi, să îşi păstreze beneficiile", precizează reprezentanţii MKB Nextebank, un jucător de talie redusă, care a închis mai multe unităţi în cadrul unui proces de reorganizare.
În timp ce în centrele urbane aglomerate băncile concurente au deschis unităţi practic "perete în perete", mediul rural, care concentrează aproape jumătate din populaţia ţării, a fost practic ignorat. Concentraţia mare de unităţi bancare, nu doar din marile centre urbane, ci şi din oraşele mici, începe astfel să se răzbune. Bancherii sunt nevoiţi să treacă la închideri, după ce a devenit evident că vânzările de credite - principalul argument al extinderii masive a reţelelor teritoriale - nu vor reveni la nivelurile din anii de boom. Totuşi, aceste mişcări se fac cât mai discret, pentru a nu crea valuri.
"Sunt câte cinci-şase bănci în oraşe mici precum Odorheiu Secuiesc şi nu pot supravieţui toate. Până acum, fiecare a aşteptat să cedeze