Rambursările de TVA întârziate către contribuabili rămân în continuare o problemă pentru companiile româneşti, însă trendul este descendent, potrivit celor mai recente date publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
La sfârşitul lunii mai valoarea sumelor restante provenind din deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare a fost de 1,7 miliarde de lei, în scăderere faţă de nivelul de 2,06 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie 2010. Este vorba de deconturile cu termenul legal de soluţionare depăşit, care au o pondere de 35,6% din total. Cea mai mare parte din sumă, respectiv 984,6 milioane de lei, este la Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili.
Potrivit ANAF, deconturile plătite în termenul legal au ajuns la 2,6 miliarde de lei, reprezentând 54,5% din valoarea totală de rambursat, în timp ce deconturile suspendate au o pondere de 9,9% din totalul sumelor de rambursat. Valoarea totală de rambursat în mai a ajuns la 4,8 miliarde de lei.
Din numărul total de deconturi de 11.792, cea mai mare parte, respectiv 8.205 au fost în termen legal, iar 2.832 au fost deconturi întârziate. Totodată, potrivit datelor ANAF, s-a redus numărul de zile ce depăşeşte termenul legal de soluţionare a cererilor de rambursare. Solicitările de rambursare care au depăşit termenul de 90 de zile au scăzut la 746 de solicitări, de la 823 în decembrie 2010.
Analiştii au spus de mai multe ori că deblocarea rambursărilor de TVA, care au strangulat fluxurile de lichidităţi ale multor companii şi au acţionat ca o suprataxă ascunsă, constituie una dintre soluţiile de bază prin care Ministerul Finanţelor ar putea sprijini mediul de afaceri în actuala conjunctură economică dificilă.
Potrivit analiştilor, statul ar trebui să platească în mod automat dobânzi pentru întârzierile la rambursarea TVA şi pentru alte sume neresti