Christine Lagarde îşi trece joi marele examen la FMI. Ministrul francez al economiei este audiat de consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional, examen în cursul căruia Lagarde speră să-şi convingă interlocutorii să-i încredinţeze şefia FMI în urma demisiei lui Dominique Strauss-Kahn.
Candidata Franţei are un singur concurent - preşedintele băncii centrale mexicane, audiat miercuri, şi aparent este favorită.
Christine Lagarde este favorită chiar dacă ea n-a primit sprijinul oficial al Statelor Unite. Totuşi în urma întrevederii avute cu omoloaga sa franceză, Timothy Geithner secretarul american la finanţe a estimat că "doamna Lagarde este o candidată excepţional de dotată, de competentă pentru a conduce FMI-ul". În faţa colegiului director al Fondului Monetar Internaţional, candidaţii trebuie să-şi prezinte punctele de vedere în legătură cu problemele cu care se confruntă instituţia internaţională şi statele ei membre. Apoi, ca la orice examen oral, administratorii pot pune întrebări candidaţilor. Preşedintele băncii centrale mexicane a fost déja audiat, ascultat marţi iar în declaraţia sa de introducere a pledat pentru imparţialitatea instituţiei şi resurse permamente mai mari pentru Fondul Monetar Internaţional. De partea ei, Christine Lagarde propune un FMI "mai reactiv, mai cooperativ, mai legitim şi mai echitabil". Într-un mesaj transmis pe Twitter, candidata Franţei se declară partizană a unui "liberalism temperat".
Examenul de oral este ultima etapă a candidaţilor la direcţia FMI. În prealabil ei au colindat cele patru colţuri ale planetei pentru a-i convinge pe votanţi că sunt cei mai buni. Mexicanul a fost astfel în Brazilia, Argentina, Canada, India, China şi Japonia. Christine Lagarde, cu toate că era dată favorită încă de la început, s-a deplasat şi ea cam prin aceleaşi ţări: Brazilia, India şi China - toate trei f