Clasamentul spune că acţiunile companiei „Bursa de Valori Bucureşti S.A." (BVB), care administrează bursa bucureşteană, sunt scumpe. Şi judecate după profitul adus acţionarilor săi titlurile BVB S.A. par prea scumpe. Investitorii se aşteaptă la creşterea preţului ca urmare a dezvoltării BVB şi a perspectivei preluării de către bursă mai mare.
BVB valorează acum sub 284 de milioane de lei (67 mil. euro), la un preţ pe acţiune de 37,02 lei. Nu pare scumpă, dacă o comparăm cu Transgaz (TGN, 263,6 lei/ acţiune), sau Erste Bank (EBS, 147,5). BVB rămâne, totuşi, a treia cea mai scumpă acţiune de la propria cotă.
Pe de altă parte, şi din perspectiva profitului pe care îl aduce acţionarilor săi, BVB pare scumpă şi , dea ceea acţiunea BVB se califică bine în categoria titlurilor vânate pentru portofolii pe termen lung.
Este nevoie de 53 de lei ca să „cumperi" doar un leu din profitul companiei Bursa de Valori Bucureşti S.A., potrivit indicatorului de performanţă PER (price earning ratio, sau rata preţ acţiune /profit companie pe acţiune). Indicatorul împarte preţul curent al unei acţiuni la profitul companiei respective, raportat la numărul total de acţiuni al acesteia. Astfel se explică interpretarea care vorbeşte de un „profit cumpărat", căci măcar o parte din profit ar poposi, eventual, în conturile investitorilor prin dividende.
Tot în comparaţie cu BVB, acţiunea BRD are un PER de numai 23, Fondul Proprietatea (FP) numai 15, iar OMV Petrom (SNP) - nici 10. Manualele spun că o acţiune cu PER-ul sub 10 este bună de cumpărat, dar că, la peste 20, acţiunea ar putea fi supraevaluată.
În realitate, analiza unei acţiuni ia în calcul mult mai mulţi factori şi mai ales potenţialul de dezvoltare a companiei respective, în anii viitori.
„PER-ul Bursei este ridicat, într-adevăr dar eu nu spun că acţiunea BVB este scumpă. Investitorii se aşteaptă ca