Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat, ieri, în şedinţă extraordiară proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului judeţean la data de 17 iulie cu tema \"consultarea cetăţenilor judeţului cu privire la desfiinţarea unităţii adminsitrativ teritoriale, judeţul Constanţa\". Sursa: Feri Predescu
Proiectul a fost votat de toţi cei 27 consilieri judeţeni PSD şi PNL prezenţi la şedinţă. Cei 8 consilierii judeţeni ai PDL au absentat de la şedinţă, însă au anunţat anterior, într-o conferinţă de presă, că şedinţa extraordinară a fost convocată ilegal.
Preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu (PSD) a declarat că "cetătenii sunt chemaţi să se pronunţe cu DA sau NU la întrebarea: Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?".
Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat pentru EVZ că aşteaptă de la CJC comunicarea hotărârii, "pentru a o analiza şi dispune în consecinţă". Reprezentantul guvernului în teritoriu a ţinut însă să precizeze că are semnale conform cărora "mai mulţi primari din judeţul Constanţa se vor împotrivi organizării referendumului, decişi să nu pregătească secţiile de votare sau să preia buletinele de vot".
Nicuşor Constantinescu a anunţat că toate cheltuielile de organizare a referendumului nu depăşesc 100.000 euro, "iar cei care nu vor referendum înseamnă că doresc desfiinţarea judeţului Constanţa".
Tehnic vorbind, un motiv de atac în contencios admnistrativ a hotărârii CJ de organizare a referendumului ar fi că "administraţiile locale pot organiza referendum doar pe teme locale". Conform legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "temele de interes naţional fac obiectul referendumului propus de preşedintele României după consultarea parlamentului".
Şi sibienii sunt chemați la referendum
Peste trei săptămâni, c