\"Până şi într-un academician stă o cusătoreasă\", a fost principiul iniţial al Evenimentului zilei, care a împlinit, ieri, 19 ani de existenţă. Sursa: ARHIVA EVZ
La 19 ani de la apariţia EVZ, Ion Cristoiu, cofondator al ziarului împreună cu Mihai Cârciog, şi redactor- şef între 1992 şi 1997, povesteşte cum a luat naştere celebra "bulină roşie" şi cum negocia cu guvernanţii pentru informaţii în exclusivitate.
EVZ: Cum a apărut Evenimentul Zilei?
Ion Cristoiu: Conduceam Expres Magazin, un săptămânal cu un tiraj de 600.000 de exemplare şi care obţinuse foarte mulţi bani din vânzări. Mihai Cârciog, care avea un miros extraordinar de manager de presă, a început să mă bată la cap, în prima parte a anului 1992, să facem şi un ziar. Am ezitat multă vreme, deoarece mi-era teamă de această provocare, un ziar fiind altceva decât săptămânalele pe care le făcusem până atunci. Am acceptat până la urmă, la insistenţele lui Mihai Cârciog. Împreună cu o parte dintre cei cu care făceam Expres Magazin am început să lucrez la Evenimentul zilei.
De ce Evenimentul zilei? Cum a fost ales titlul?
Titlul unei publicaţii trebuie să spună ceva despre publicaţia respectivă. Dacă se numeşte Coropişniţa, atunci trebuie să fie vorba de o publicaţie satirică. Dacă se numeşte Evenimentul zilei, trebuie să se concentreze pe evenimentele zilei.
Formula cu bulina roşie n-a fost întâmplătoare, deoarece eu consider că pagina întâi vinde un ziar şi că oamenii nu cumpără ziarul când văd numele uriaş al ziarului pe prima pagină, ci pentru că cer la chioşc respectivul ziar. Prin bulina roşie, eu am redus foarte mult din spaţiul ocupat de titlu, care la restul ziarelor ocupa aproximativ un sfert din pagina întâi.
Cum s-a desfăşurat lansarea ziarului?
Îmi amintesc că nu am fost la sindrofia de lansare, ştiind că confraţii din presă vin