Mediatizat înainte de a fi fost rostit, discursul preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, vizând opţiunea sa, în privinţa retragerii eşalonate a trupelor americane din Afganistan a stârnit reacţii diverse. Telespectatorul american a reţinut informaţia că dintre cei 33.000 de militari planificaţi a fi repatriaţi până în toamna anului 2012, 5000 vor fi retraşi imediat, iar alţi 5000 vor părăsi teatrul de război afgan, până la finele acestui an.
Asta înseamnă că, în 2012, vor mai rămâne pe pământ afgan 68.000 de combatanţi americani, ceea ce reprezintă un efectiv superior celui care se afla în Afganistan, la instalarea lui Obama la Casa Albă.
Structura de relaţii publice a administraţiei prezidenţiale a avut grijă să sensibilizeze jurnaliştii, de peste Ocean, cu puţin timp înainte de rostirea alocuţiunii, în sensul că decizia reducerii efectivelor militare constituie un rezultat pozitiv al operaţiunilor de luptă derulate până acum, noua strategie anunţată de Barack Obama fiind enunţată „de pe o poziţie de succes şi de putere.”
Ce a lipsit din discursul preşedintelui? Termenul limită al retragerii totale.
În schimb, Casa Albă a confirmat că generalul-locotenent John Allen, din Infanteria Marină, care va prelua comanda trupelor americane şi a acelor aliate, din Afganistan, de la generalul David Petraeus, are mână liberă să fixeze datele exacte ale retragerilor succesive, de militari, din acest an şi din cel care urmează.
Ceea ce nu a spus preşedintele, dar li s-a comunicat jurnaliştilor, înainte de alocuţiunea lui Obama, este faptul că, în ipoteza unei evoluţii catastrofale a situaţiei din teren, nu vor mai fi trimise trupe suplimentare, chiar dacă condiţiile se vor agrava în teatrul afgan de operaţiuni militare.
De ce? Preşedintele SUA este convins că obiectivele americane pot fi atinse în Afganistan cu mai puţine resurse. În plus,