Pur si simplu, ca un presedinte jucator ce este, Traian Basescu a dorit sa lase in offside opozitia si a aruncat pe piata propria reorganizare, cea cu de-acum celebrele 8 judete(plus două între timp), marind miza cu lupta anticoruptie, debirocratizare si alte arme de propaganda din arsenalul politic nemuritor postrevolutionar.
Scriam într-o postare anterioară că miscarea de jucator de poker a sefului statului care a marit enorm miza a esuat si asa cum se vede astazi a ricosat in nationalism si iredentism, in reactii internationale, in reinvierea unor rivalitati intre apartinatorii diverselor regiuni care isi afirma acum identitatea mai varstos ca niciodata. Că evolutia evenimentelor declansate de anuntul prezidential al reorganizarii, este un veritabil studiu de caz al unei decizii majore anuntata ( si nu luata!) in mod superficial. Că din acest haos determinat de scaparea de sub control a efectelor nedorite, ar putea sa apara si unul din categoria efectelor imprevizibile- alegerile anticipate.
Cum bine ştim astăzi, soluţia anticipatelor a fost expediată în doi timp şi 3 mişcări de preşedintele Traian Băsescu, iar demersul Opoziţiei a fost expediat ca fiind imatur. La nici 48 de ore după, Băsescu a dat dovada supremă a maturităţii, trimiţând în categoria slugilor o persoană de 90 de ani, întâmplător fost rege al României. Oare ce părere or avea despre asta “preşedintele” Norvegiei sau al Olandei, doamna Udrea ?
Vom trăi oare ruşinea supremă de a sta sa privim cum Guvernul Boc îşi asumă răspunderea pe ciopărţirea României după negocieri cu uşile închise între Băsescu şi UDMR? Fără referendum, fără consultare populară, cu pedeliştii legaţi de scaunele Parlamentului, cu un Boc turuind avantajele unei „descentralizări” al cărei proiect încă nu există, dar se reface după dictare în funcţie de interesele unei minorităţi? Se pare că da…
„Eeeee,