Românii interesaţi de achiziţia unei locuinţe preferă imobilele construite după anul 1977, situate în zone semicentrale şi la un etaj intermediar. Cumpărătorii doresc locuinţe de tipul apartamentelor cu două camere complet finalizate (la cheie) achizitionate de regula prin credit „Prima Casa“ cu avans între 5% şi 10%, se arată într-un studiu realizat de BCR .
„BCR este cel mai mare creditor ipotecar din România şi cel mai important susţinator al programului «Prima Casaă». BCR are, în cadrul acestui program, un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate până în prezent prin programul «Prima Casă». Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea”, a declarat Ştefan Coroianu, directorul executiv al Direcţiei Managementul Produselor Retail din cadrul BCR.
Conform studiului, doar 20,76% dintre români sunt dispuşi să îşi achiziţioneze o locuinţă integral din banii proprii, iar 33,71% vor să apeleze la credite imobiliare clasice de la bănci. Majoritatea, de 45,54% văd ca unică modalitate de finanţare programul „Prima Casă“.
Cele mai importante criterii după care românii îşi aleg banca pentru finanţarea achiziţiei imobiliare sunt costurile mici, avansul mic, numărul redus de documente solicitate pentru acordarea creditului şi serviciile adiţionale gratuite (asigurări, evaluare ipotecare).
Dacă 47,5% dintre români sunt dispuşi să plătească un avans cuprins între 5% şi 10% din valoarea locuinţei, circa 27% dintre aceştia nu se uită decât la un avans de sub 5%. Ponderea celor care dispun de un avans mai mare de 25% este de 5,28%.
Românii îşi caută casă pe internet
Peste 68% dintre români apelează la internet când se află în căutarea unei locuinţe, însă majoritatea (84,22%) se bazează tot pe agentul imobiliar sau merg direct la dezvoltator.
În ceea ce p