Căpşunile erau recunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru beneficiile aduse sănătăţii. Oamenii de ştiinţă de la Marche Polytechnic University (UNIVPM) din Italia şi cercetătorii de la University of Granada (UGR) din Spania au descoperit că aceste fructe mai au o calitate necunoscută până în prezent, şi anume aceea de a regenera sângele, informează Science Daily.
Pentru a demonstra acest efect, specialiştii au rugat un grup de 12 voluntari, sănătoşi, să mănânce zilnic jumătate de kilogram de căpşuni, timp de două săptămâni.
Odată la patru zile cercetătorii luau probe de sânge de la participanţi, pentru a demonstra în laborator că fructul are o influenţă pozitivă asupra. Subiecţii au mai trebuit să dea o ultimă probă de sânge după o lună de la terminarea perioadei de monitorizare.
Rezultatele obţinute au arătat că aceste fructe au avut capacitatea de a îmbunătăţi calitatea sângelui şi au ajutat la regenerarea acestuia. Potrivit experţilor, plasma sanguină era clar îmbunătăţită de la o zi la alta.
Cercetătorii nu sunt la prima experienţă care are scopul de a demonstra că aceste fructe regenerează globulele roşii ale sângelui. Ei au încercat să demonstreze aceste proprietăţi cu ajutorul testelor realizate in vitro, în laborator, pe fructe.
În prezent, cercetătorii analizează ce cantitate de căpşuni ar trebui să mănânce oamenii pentru a beneficia de aceste proprietăţi, analizând şi variaţiile în urma cantităţilor mai mici de căpşuni astfel încât o persoană să poată mânca în mod normal 150 - 200 grame pe zi. "Aceste concluzii arată beneficiile pe care căpşunile le au asupra organismului uman. Aceste fructe ar trebui să facă parte din dieta noastră şi să fie incluse în meniul cotidian", spune Maurizio Battino, coordonatorul de la UNIVPM.
În plus, experţii din Spania analizează mai multe soiuri de capşuni pentru a vedea cu