Foto: Marin Raica / Jurnalul Naţional La data de 10 iunie, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea care obligă statul să listeze minimum 5% din acţiunile la companiile sale.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, statul deja avea obligaţia prin Legea 247/2005 să iniţieze derularea de oferte publice iniţiale până cel târziu la 31 decembrie 2008. Cum tot statul a lălăit treaba ani buni, listările s-au lăsat aşteptate, ajungând pe bursă doar Transelectrica şi Transgaz. Aşadar, Parlamentul a votat un nou termen, 31 decembrie 2014.
Doar că Băsescu consideră că este oportună finalizarea „în cel mai scurt timp” a procedurilor pentru admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul „Fondul Proprietatea” în care statul român este acţionar majoritar.
La motivaţie, Administraţia Prezidenţială spune că „acest lucru va contribui în mod semnificativ la creşterea preţului acţiunilor «Fondul Proprietatea», oferind statului român resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietari care şi-au pierdut proprietăţile în perioada comunistă”. Practic, prin acest articol dintr-un act normativ, Băsescu indică o viitoare creştere a preţului acţiunilor. Statul este direct interesat de creştere, deoarece despăgubirile făcute de Agenţia Naţională de Restutuire a Proprietăţilor face conversia despăgubirilor la un preţ care este media ponderată a preţului acţiunilor pe ultimele 60 de zile de tranzacţionare.
Autorităţilor le convine şi pentru că au de gând vândă parţial mai multe pachete de acţiuni la companiile sale pe bursă, pentru a finanţa pensiile şi salariile bugetarilor. Astfel, se stipulează la aricolul al treilea „privatizarea participaţiilor statului român prin intermediul Bursei de