Ieşeanul Ionel Agrigoroaei, patronul unei fabrici de confecţii, a scris o carte despre toate prostiile pe care le-a făcut pe vremea când învârtea bani cu lopata şi se credea intangibil. De la Mercedesurile din curte a ajuns să nu mai aibă nici bani de taxi. Acum renaşte încetul cu încetul.
Extaz şi agonie. Şi iar extaz şi iar agonie. Cam aşa îşi descrie viaţa unul dintre puţinii români care au reuşit să treacă peste mai multe falimente în câţiva ani. Ademenit şi de conjunctura economică, lovit şi de greşelile făcute în pragul crah-ului financiar la nivel mondial, Ionel Agrigoroaei, supranumit şi "Domnul Criză", a luat-o de la capăt a patra oară.
E cunoscut de toţi greii Iaşului, unii îl admiră, iar alţii râd pe sub mustăţi de ghinionul lui. Omul de afaceri şi-a făcut spovedania într-o carte inedită, lansată săptămâna trecută: "Ghinionul, un salt mare spre succes".
Băncile rupeau uşa firmei ca să-i dea credite
În 2008, Agrigoroaei era pentru a treia oară pe val, cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro. Firma de confecţii Aya Sport duduia, comenzile curgeau gârlă, banii intrau în conturi de peste tot, vacanţele erau de lux, iar parcul de maşini era plin. Avea consilieri de imagine, apărea în emisiuni, în ziare şi semna contracte de publicitate pe bandă rulantă.
"Viaţa era frumoasă, aveam impresia că toată lumea era doar a mea. În fiecare săptămână, directorii băncilor rupeau uşa firmei cu oferte de finanţare care mai de care mai avantajoase. Eu voiam 20.000 de euro, ei insistau zile în şir să iau 200.000. Demostrasem ani la rând că sunt solvabil", îşi aminteşte ieşeanul.
Şi a luat bani, dar nu pentru confecţii, ci pentru a-i investi în proprietăţi imobiliare. "Când Dinu Patriciu a început să vorbească despre cataclismul care ameninţa piaţa imobiliară am crezut că bate câmpii. Cum să ascult ce s