Norvegia se numără printre ţările care au contribuit cu cele mai mari sume la finan¬ţarea organizaţiilor neguvernamentale din România. Nu mai puţin de 69 de proiecte individuale şi 115 proiecte mai mici ale ONG-urilor au primit bani prin EEA & Norway Grants (EEA este un mecanism de finanţare la care mai contribuie Islanda şi Liechtenstein). Numai contribuţia Norvegiei în ţara noastră se ridică la aproximativ 100 milioane de euro, o mare parte din bani fiind destinaţi sprijinirii tinerilor artişti din România. Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, povesteşte cum au evoluat schimburile culturale dintre cele două ţări.
Aţi fost în România înainte de numirea dumneavoastră ca ambasador? Ce ştiaţi despre România în momentul în care aţi fost numit ambasador?
Øystein Hovdkinn: Prima mea vizită în România a fost în 2005, în calitate de secretar general adjunct al secretariatului AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) de la Bruxelles, pentru a participa la un seminar în Bucureşti pe tema Acordului privind Spaţiul Economic European. Am deschis acest seminar, împreună cu secretarul de stat pentru Integrare Europeană de la acea vreme, domnul Leonard Orban. La acel moment, nici nu bănuiam că, mai târziu, voi reveni aici într-o altă calitate. Deci, când m-am întors ca ambasador al Norvegiei, am fost foarte dornic să descopăr ţara dumneavoastră, despre care ştiam destul de puţine lucruri, trebuie să recunosc. Desigur, fiind de formaţie istoric, ştiam chestiuni generale despre România. După 1989, am urmărit evoluţiile politice şi sociale din România cu mare interes, ca aproape orice altă persoană din Europa de Vest. Dar, aşa cum am spus, nu aveam cunoştinţe directe despre ţara dumneavoastră.
Aveţi o intensă activitate diplomatică pe diverse meridiane ale lumii, dar aţi fost şi jurnalist. Cu această experienţă în spate, care a fost pri