Bărbaţii care fumează în momentul diagnosticării cancerului de prostată prezintă un risc mai crescut de recidivă după urmarea unui tratament decât nefumătorii. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Harvard care susţin că acest viciu agravează cancerul de prostată, informează The Huffinghton Post.
În urma monitorizării pe o perioadă de 20 de ani a peste 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, experţii au constatat că subiecţii care fumau prezentau un risc cu 61% mai ridicat de a deceda din cauza unor recidive ale cancerului de prostată decât cei care nu au fumat niciodată.
În plus, fumătorii care au fost diagnosticaţi cu un cancer de prostată fără metastaze întâmpină, de asemenea, un risc cu 80% mai ridicat de apariţie a metastazelor comparativ cu nefumătorii, mai arată datele cercetării.
"Rezultatele acestui studiu vin să intărească ideea că fumatul măreşte riscul de recidivă a cancerului de prostată, deşi pacientul beneficiază de tratament adecvat", spune Stacey Kenfield, autorul cercetării.
În plus, oamenii de ştiinţă au mai constatat că pacienţii bolnavi care au reuşit să renunţe la dependenţa de tutun cu zece ani înainte de diagnosticarea acestei maladii au aceleaşi şanse de supravieţuire şi refacere ca şi nefumătorii. Aceleaşi şanse de vindecare le au şi fumătorii ocazionali care nu consumă mai mult de 20 de pachete de ţigări pe an.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial 16 milioane de bărbaţi se îmbolnăvesc anual de această boală, formă de cancer care reprezintă, ca frecvenţă, cea de-a doua cauză a mortalităţii în rândul bărbaţilor bolnavi oncologic.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer care apare la bărbaţi. Incidenţa bolii creşte odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunea întâlnindu-se, însă, chiar şi în rândul bărbaţilor tineri. Diagnos